.

CERCADOR _

  • Coll Puig, Jaume

FONS D'ART _

Tornar

Coll Puig, Jaume _

Blanes, 1937 - Sabinosa (Hierro) , 2015

Atleta (fragment)

BIOGRAFIA _

L’escultor blanenc Jaume Coll va morir el 8 d’abril de 2015 a l’illa d’El Hierro, on vivia des que es va jubilar. La seva trajectòria professional com a artista sempre va estar lligada a la seva faceta com a docent universitari. Catedràtic d’escultura a la Universitat de Barcelona, va iniciar els estudis a l’Escola de Belles Arts del carrer d’Avinyó, on va destacar per la seva habilitat figurativa.


Es va iniciar com a escultor amb la pràctica de l’escultura abstracta. Sempre havia destacat pel seu esperit investigador i innovador, i aviat va veure en la interdisciplinarietat de les arts un camí on abocar el seu temps, de manera que va abandonar la pràctica escultòrica. A partir d’aquí, es va centrar a elaborar un pensament teòric sobre l’escultura, que en alguns casos es basa en el pensament de Jorge Oteiza.
Va dedicar molts anys a la docència, i, a més, va ser el precursor del canvi en el model d’ensenyament de l’art a l’Estat espanyol. Va ser una persona clau per aconseguir que les escoles superiors de belles arts fossin incloses en el sistema universitari estatal. Va ser degà de la nova Facultat de Belles Arts durant molts anys, i només la burocratització de la institució va fer que decidís apartar-se de la direcció del centre.


La innovació i la interdisciplinarietat van ser el segell d’identitat d’un artista que ho donava tot pels seus alumnes. Un reduït nombre d’estudiants formaven part de les seves classes, en què buscava, més que no pas ensenyar, despertar la creativitat i l’enginy de cada artista. Per Jaume Coll, durant l’aprenentatge, els alumnes s’havien de servir de diferents assignatures i coneixements per arribar a un mateix procés de creació. Les classes començaven a l’hora, però mai no se sabia quan acabarien. La relació amb l’estudiant era molt propera, de manera que, als estius, fins i tot es desplaçava per seguir la formació dels seus alumnes. El canvi constant i la voluntat de redescobrir-se com a artista van formar part del treball diari d’un dels virtuosos més importants i influents del territori espanyol.

OBRES _

BIBLIOGRAFIA _

- Diari de Girona: http://www.diaridegirona.cat/cultura/2015/04/11/mor-lartista-blanenc-jaume-coll/718781.html

- La Vanguardia:  http://www.lavanguardia.com/obituarios/20150420/54430048806/jaume-coll-i-puig-reforma-ensenanza-artistica.html

- El Punt Avui: http://www.elpuntavui.cat/ma/article/5-cultura/19-cultura/843874-jaume-coll-puig-1937-2015.html