.

CERCADOR _

  • Paredes, Elena

FONS D'ART _

Tornar

Paredes, Elena _

Rosario, Santa Fe (Argentina), 1912 - Barcelona , 2006

Fuga (fragment)

BIOGRAFIA _

Es va formar a l’Escola Llotja de Barcelona, on concorregué a diverses edicions del Saló de Maig. Va establir el seu estudi a Cadaqués.

El seu art s’inclou en una nova figuració expressionista, en la qual sovint són representats al·legòricament sentiments d’angoixa i opressió. L’ historiador Francesc Miralles la presenta dins del grup dels Intrarealistes, pintors que van més enllà del surrealisme, i que intenten revelar-nos les fibres més íntimes de la realitat. A Barcelona, S. De Madariaga va intentar crear un grup d’artistes afins a aquest tipus d’estètica, entre els quals hi havia C. Mensa, N. Narotzky, C. Rodríguez Aguilera. Aquest grup edità una revista Intra R, sota el nom del qual van fer exposicions a Florència i Londres, on hi hagueren artistes catalans, entre els quals Elena Paredes.

Vers els anys 60 incorporà el collage a les seves obres. El seu afany per l’experimentació la portà a incorporar objectes sobre un fons informal.

OBRES _

BIBLIOGRAFIA _

MIRALLES, Francesc, L’època de les avantguardes, 1917-1970, “Història de l’Art Català”, vol. VIII, edicions 62, Barcelona, 1983, pàg. 281-282.

CORREDOR-MATHEOS, J, La segona meitat del segle XX, “Història de l’art català”, vol. IX, edicions 62, Barcelona, 1996, pàg. 56 i 65.