.

CERCADOR _

  • Curós Ventura, Jordi

FONS D'ART _

Tornar

Curós Ventura, Jordi _

Olot, 1930

Les finestres (fragment)

BIOGRAFIA _

Es va formar a l'Escola d'Arts i Oficis d'Olot. Va ser un dels components del Grup Indika, el primer moviment d’avantguarda de les comarques gironines, promogut pel pintor Joan Massanet. El nom del grup responia al lligam ancestral de l’Empordà amb el poblat ibèric d’indigetes. En aquesta primera manifestació pública hi participaren J. Casellas, E. Xargay, F. Torres-Monsó, J. Massanet (l’Escala), J. Curós (Olot), B. Massot i E. Vallès.

El seu tarannà, com el de molts dels grups d’artistes que sorgiren en aquell moment (Dau al Set, Grup Lais, El Jardín, etc.), buscava «reafirmar la independència creativa» i participar d’un llenguatge renovat i amb un estil plàstic oposat a les «idees escapçades, maneres repetides, formes artístiques exhaurides».

La seva pintura s’inicià en el paisatgisme tradicional i va evolucionar ràpidament vers un expressionisme fauvista. Després d’una etapa abstracta, desembocà en l’informalisme i en l’expressionisme.

La seva primera exposició individual tingué lloc a les galeries Jardín de Barcelona, l'any 1950. El 1951 començà la seva participació als Salons d'Octubre. També cal destacar que Curós va ser durant anys pintor de l’exposició permanent de la galeria d’art Parés de Barcelona.

Ha rebut molts guardons, entre d’altres el de l’Ajuntament de Barcelona, el 1953; el de la Diputació de Girona, el 1964, i el de la II Biennal Internacional del Departament de Belles Arts, el 1969.

OBRES _

BIBLIOGRAFIA _

THARRATS, Joan Josep. Cent Anys de Pintura a Cadaqués. Barcelona: Parsifal Edicions, 2007, p. 193.

Suplement 1961-62 pàg. 172 de l’enciclopèdia Espasa.