.

CERCADOR _

  • Martí Alsina, Ramon

FONS D'ART _

Tornar

Martí Alsina, Ramon _

Barcelona, 1826 - 1894

Les heroïnes de Santa Bàrbara (fragment)

BIOGRAFIA _

És considerat un mestre del realisme. La seva obra fou fonamental per a l’evolució de la pintura espanyola de la segona meitat del segle XIX.  

Dels 14 als 19 anys va estudiar a l'Escola Llotja de Barcelona. El 1848 es traslladà a París, on va rebre la influència de la pintura de Delacroix i Courbet. També viatjà a Bèlgica i Holanda. El seu retorn a Catalunya el va convertir en el primer representant espanyol del llenguatge del realisme. El 1852 obtingué la càtedra de dibuix a l’Escola de Belles Arts de Barcelona i es dedicà a la docència.

Especialment atret per la representació de la vida quotidiana i de la natura, fou ¿juntament amb Lluís Rigalt¿ el creador del paisatgisme català, gènere en què es caracteritza per una descripció minuciosa i depurada, molt influenciada per l’Escola de Barbizon.

Va participar en les exposicions nacionals dels anys 1858 i 1860; en la darrera va obtenir la segona medalla. Intentà presentar part de la seva obra a l’Exposició Universal del 1867, però no va poder a causa de dificultats burocràtiques.

Atret pel pensament positivista i els corrents progressistes, s’identificà amb els ideals revolucionaris del 1868. Això el portà a refusar el càrrec de pintor de cambra d’Isabel II.

El conjunt més important de la seva obra està compost per paisatges rurals o urbans i per marines, però també destaquen les seves composicions de nus femenins, ja que ofereixen ¿com és també el cas de Courbet¿ una visió diferent de la convencional: la idealització romàntica es deixa de banda per mostrar les marques del pas del temps.

OBRES _

BIBLIOGRAFIA _


RÀFOLS, J. F, Diccionario biográfico de artistas de Catalunya. Desde la época romana hasta nuestros días, ed. Millán, Barcelona, 1953 (2 vol.).

FONTBONA, Francesc. Del Neoclassicisme a la restauració, 1808-1888, “Història de l’Art Català”, vol. VI, edicions 62, Barcelona, 1983.

Revista de Girona, JORDI ARAGÓ, Narcís, El somni gironí de Martí Alsina, núm. 163, març - abril 1994.

ARTISTA